Dyson Vassilias
hello@mysparx.bg
Плевен, България
21/06/2024

Градинска люлка – за възрастни и деца

градински люлки

Градинска люлка.

Градинската люлка е чудесен аксесоар за градинарство. С нейна помощ можете да организирате зона за отдих навсякъде. Можете да добавите комфорт към беседка или тераса.

Разнообразието от модерни модели Ви позволява да изберете най-добрия вариант, който отговаря на стила на Вашата градина.

От какво са направени градинските люлки?

Пластмасова градинска люлка

Това е един от най-евтините варианти за градинска люлка за лятната Ви вила.

Обикновено рамката на такава люлка е изработена от стоманени тръби, а седалката и облегалката са изработени от пластмаса. Предимствата на тази градинска люлка, в допълнение към цената, се крие в теглото на такава люлка: тройна люлка с максимално допустимо натоварване от 280 кг тежи не повече от 60 кг.

Тази градинска люлка е лесна за миене, разглобяване, транспортиране. Сред недостатъците може да се открои крехкостта на пластмасата, която може да пострада при удар или от силен студ.

Метална градинска люлка

Най-често срещаният вариант днес. Стоманените тръби, от които е заварена рамката на градинската люлка, обикновено са покрити със специални полимерни съединения против ръжда. Металните седалки са перфорирани, за да се улесни конструкцията.

Много градински метални люлки имат седалки от поцинкована мрежа. Техните предимства са очевидни: здравина, издръжливост, лекота на поддръжка, относителна лекота на конструкцията. Теглото на тройна градинска люлка с максимално натоварване от около 300 кг е около 80 кг.

Техните недостатъци включват ограничената цветова гама на рамката, само детската градинска люлка е боядисана в ярки цветове. Сред стандартните модели преобладават тъмно зелено, кестеняво и тъмно синьо. Освен това металните градински люлки се нагряват под яркото слънце, което може да бъде неудобно в горещ ден.

Комбинирана градинска люлка

Представлява метална конструкция и диван от масивно дърво. Такава люлка изглежда елегантна и без възглавници, идеално се вписва в цялостния дизайн на градината. Обикновено те са двойни, с максимално допустимо натоварване до 200 кг и тегло до 50 кг. От недостатъците – необходимостта от грижа за дърветата и периодично третиране с антисептични и други съединения, известна липса на комфорт и твърдост на седалките.

3Идеална е тази градинска люлка за любителите на естествените материали и противниците на грубия метал „в природата“. Трябва да се отбележи, че дървените градински люлки заемат два ценови сегмента едновременно. И в същото време „елитните“ дървени люлки са в горния сегмент на пазара. Техните предимства включват гарантирана екологичност на материала и дизайна – лаконичен и изискан за промишлени модели, индивидуален – ако сте направили градинска люлка по поръчка.

Дървена градинска люлка

Дизайн на градинска люлка

Дизайнът на модерните градински люлки ги прави изненадващо удобни и комфортни. Огромно разнообразие от модели Ви позволява да изберете градинска люлка не само от най-приемливия материал, но и с най-подходящия дизайн.

Градинската люлка се състои от метална рамка, система за компенсиране на натоварването и абсорбиране на удари (пружини или хидравлични системи), седалка за люлка, водоустойчива тента, матрак и възглавници, подлакътници и поставки за чаши.

Градинските люлки могат да бъдат единични, двойни, тройни и дори четворни. Именно от този фактор – капацитет – зависи максималното натоварване на люлката, техните размери и, разбира се, цената.

Люлката може да не се разгъне и тогава функционалността им е ограничена. Такива структури са по-трайни и по-евтини.

Матракът за градинска люлка се изработва от листов дунапрен или е направен от парчета дунапрен. По принцип няма особена разлика между тези видове. Когато избирате матрак и възглавници за градинската люлка, единственият критерий е Вашият собствен комфорт. Достатъчно е да седите върху тях за 10 минути, за да разберете дали е удобно или не.

Желателно е платнените калъфи да могат да се свалят и да са изработени от качествен плат и да издържат дълго време.

Много е удобно, ако градинската люлка е оборудвана с подлакътници и държачи за чаши. Тогава чашата или книгата няма да трябва да се оставят на земята, в случай на нещо. Въпреки това, за градинска люлка, поставена на тераса или в беседка, това може да не е от голямо съществено значение.

Къде е добре да поставите Вашата градинска люлка

Много люлки се доставят с допълнителни дъждобрани и мрежи против комари в същата цветова схема като тапицерията на седалката на градинската люлка.

Необходимо е да изберете място, където ще стои Вашата градинската люлка. В беседката или в дълбините на терасата градинската люлка ще бъде защитена от дъжд, вятър и изгарящо слънце. Тук можете да монтирате, както метални, така и дървени градински люлки, без да се притеснявате много за тяхната безопасност и за допълнителни средства за подслон за тези, които ще седят на тях. Такъв избор на място ще Ви позволи да не мислите за дизайна на люлеещите се крака и наличието на рафтове и подложки, защото в беседката или на терасата винаги има възможност да преместите допълнителна маса към люлката. Трябва обаче да обърнете внимание на размерите на градинската люлка. Не всяка тераса и не всяка беседка ще побере градинска люлка за четирима души.

Външните градински  люлки трябва да отговарят на по-строги критерии.

На първо място, трябва да обърнете внимание на краката на люлката. Ако са моделирани върху краката на обикновени пейки, най-добре е да ги поставите върху плочка или специално уплътнено и подготвено парче земя. В противен случай те бързо ще прокарат рохкава почва или ще съсипят моравата. За морава, пясък, мека земя са подходящи само градински люлки, чиито крака са направени под формата на дъги.

Навсякъде, където има градинска люлка, по време на отсъствието на собствениците на обекта, най-добре е да извадите матраците и възглавниците от люлката в стаята. Така можете да избегнете мухъл, излишно замърсяване и значително да удължите техния експлоатационен живот.

За зимата градинските люлки трябва да бъдат прибрани на закрито, за да се избегнат повреди под тежестта на снега, от силни студове и пориви на вятъра. Съхранявайте Вашата градинска люлка правилно и през настъпването на топлия сезон отново ще можете да й се радвате.

Градински люлки и други аксесоари за двора можете да откриете на сайта FreeForAll.

Един отговор за “Градинска люлка – за възрастни и деца”

  1. Привет, това е коментар.
    Управлението, промените, редактирането и триенето на коментарите става в секция Коментари на таблото.
    Аватарите на потребителите, които коментират, идват от Gravatar.

  • Привет, това е коментар.
    Управлението, промените, редактирането и триенето на коментарите става в секция Коментари на таблото.
    Аватарите на потребителите, които коментират, идват от Gravatar.