Качествен състав – материал, от който са изработени килимите
Естествен състав на килимите са: вълна, коприна, памук, рами, сизал, кокос, лен, юта, целулоза, водорасли.
Външен вид, текстура, дължина на ворса на килимите
Купчината (ворса) се класифицира според вида на суровината и преждата:
- Велур – разделен нисък косъм с една и съща височина
- Фриз – усукана термично обработена прежда с дължина до 5 мм
- Саксония е усукана прежда, подобна на фриз. Дължина на влакното от 5 до 10 мм
- Шаги – твърда купчина, подобна на въжета, която е с височина 30-70 мм
- Букле – това са непрекъснати бримки с еднаква дължина
- Berber е плътно усукана прежда с неравна структура.
- Превъртане – многостепенна петлова купчина с подстригани върхове на ворса.
Комбинираните видове килими са с различни дължини на петли и нарязани влакна.
Метод на производство на килими
- Тъкани (без ворс). Произвежда се чрез кръстосване на основната и вътъчната нишка на машината. Моделът е бродиран.
- Плетени или шити. Изработено с примки. Конците се шият с игли, без да се използва основният конец.
- Килимите, които са плетени (ворс). Тази техника се използва за изработване на висококачествени ориенталски килими чрез вплитане на нишки в основната тъкан.
- Иглени. Закрепват се механично. Изработва се от изкуствен материал, който е свързващо вещество.
- Туфтинг (шити с игла). Няколко слоя пропиленови влакна се забиват в субстрата с помощта на бодливи игли. В игления филц няма импрегниране на свързващо вещество. Визуално подобен на ръчно изработени продукти.
Флокирани. Прилага се електростатичният метод. Под повърхността на основата на килима се поставя плоча с противоположен заряд. Синтетичните влакна, поради силата на привличане, се закачат върху адхезивния слой. Втвърдяването се извършва в сушилня. Всичко, което не е залепено, се отстранява. Килимите или всякакви други покрития са много издръжливи, издържат дълго време и запазват размерите си дори при многократно мокро почистване. Те са лесни за дезинфекция и затова са подходящи за използване в болници и др. заведения, където се изисква всекидневно почистване.