Dyson Vassilias
hello@mysparx.bg
Плевен, България
21/06/2024

Повече за копринените килими

Копринените килими са по-леки и по-тънки от вълнените. Най-често те са изтъкани на ръка. В същото време самият материал е много устойчив на износване и много по-здрав от полиамида. Характерна особеност на докосването на копринена нишка е така нареченото скърцане при стискане на сноп нишки. Този факт определя качеството на коприната, която е високо ценена. Килимите са с ярки цветове и широка цветова гама. Благодарение на това те са много популярни сред населението на нашата голяма страна. Важна роля в това играят мекотата, еластичността на коприната и способността й да не натрупва статичен заряд.

 

С цялата тази привлекателност и висока цена те имат следните свойства:

При продължително излагане на високи температури влакната стават по-крехки. Препоръчителната температура за мокро-топлинна обработка е 110 градуса, при 140 градуса вече може да се говори за разрушаване на структурата на купчината на килима, а при 235 ° вече започва овъгляването. Забранено е използването на парогенератор или гореща вода (над 40 градуса)

Още след 200 часа излагане на продукта на слънчева светлина силата му намалява наполовина. Има промяна в цвета, избледняване, загуба на блясък, дори разрушаване на влакната на килима.

Коприната, подобно на други тъкани, изработени от естествени суровини, е нечувствителна към въздействието на органични разтворители (оцет, алкохол).

Коприната реагира само на концентрирани разтвори на киселини.

Но при pH по-малко от 4 настъпва разрушаване на влакната. Концентрираните солна и сярна киселина при продължителна експозиция разтварят коприната. Под въздействието на силна азотна киселина той първо се превръща в красив жълт цвят, а при по-нататъшно излагане се превръща в разтвор със същия цвят. Разтваря се относително лесно при нагряване в кристална оцетна, оксалова и лимонена киселина.

  • Когато е изложен на pH над 8, върху материала се появява жълт или сив оттенък.
  • Не използвайте хлорни и кислородни избелители върху килима Ви.
  • Слабите и много силни разтвори на киселини и алкали нямат забележим ефект при ниски температури, близки до 0°C.
  • Петната се отстраняват много трудно върху копринените килими.

Топ оферти можете да намерите на e-kilimi.com

Коментарите са изключени.