Dyson Vassilias
hello@mysparx.bg
Плевен, България
21/06/2024

Медийният учен Дейвид Синклер и журналистът Матю Лаплант

Дейвид Синклер

Медийният учен Дейвид Синклер и журналистът Матю Лаплант и книгата им „Продължителността на живота. Защо стареем и защо това не е необходимо.“

Има два вида информация, която получаваме от родителите: ДНК е като музика, записана на диск, и епигеном: четец, четящо устройство, което контролира кои гени в ДНК веригата се включват или изключват, обяснява ученият. „Това правят ензимите: те са ускорители на реакцията. Има 7 от тях в нашето тяло, аз ги изучавам повече от 25 години. Целият проблем е в нашия градивен материал, който губи своята идентичност на жив и клетките стават като зомбита. Мога да взема проба от кръвта ти и бързо да я прочета, да разбера кога ще умреш.“

Защо стареем и защо това не е необходимо

„Имам уникално предимство: виждам резултати при мишки и хора понякога 10 години преди вас и исках да споделя това“, обясни ученият целта на написването на книгата. Не можете да откажете способността на Дейвид да популяризира темата и след това правилно да капитализирате този шум. Той го направи веднъж с ресвератрол, като го продаде през 2008 г. на фармацевтичен гигант Глаксосмитклайн за $720 милиона: Въпреки че ресвератролът показа впечатляващи ефекти за удължаване на живота при животни, GSK не успя да ги потвърди при хора и през 2013 г. компанията затвори проекта.

„Успяхме да препрограмираме окото на мишка и да я спасим от слепота, като излекувахме глаукома и значително върнахме епигенетичния му часовник, така наречения часовник на Хорват, тоест като го направихме по-млад. Преди това, дори с рапамицин и други молекули, върху които работихме – метформин, NMN – никога не бихме могли да живеем до 120. В крайна сметка е изключително трудно да се удължи средната и максимална продължителност на човешкия живот дори с няколко години . Имаме нужда от качествен скок в нашето разбиране и способности и това е точно това, което мисля, че сега ще успеем.

„И аз видях много в кариерата си“, каза Синклер в интервю. „Така че сега прогнозирам драматично увеличаване на продължителността на живота, ако можем да се научим как да използваме тези техники за препрограмиране върху хората. Надявам се да започна първите прегледи на сигурността на тази технология през следващите две години.

Коментарите са изключени.