Dyson Vassilias
hello@mysparx.bg
Плевен, България
21/04/2024

Ползи от уроци по шах за деца

уроци по шах за деца

Шахът е игра, която често е синоним на интелигентност и е доказана в много проучвания като отлично упражнение за мозъка. Въпреки че шахът може да не помогне на бицепсите Ви, вашето психическо здраве може да бъде от голяма полза от уроци по шах за деца.

Доказано е, че шахът повишава вашия коефициент на интелигентност, подобрява функцията на паметта, помага за развитието на по-високи нива на креативност, едновременно упражнява и двете страни на мозъка, помага за предотвратяване на Алцхаймер и деменция и повишава уменията на детето за решаване на проблеми

Шах се играе по целия свят, с участници от млади до възрастни хора, така че вярвате или не, всеки може да се научи да играе. Ако искате да трансформирате мозъка си и да помогнете на детето си да трансформира и своя – запишете се на уроци по шах!

Повишен IQ и подобрена мозъчна функция

В голямо проучване на деца в начална училищна възраст, след само 4,5 месеца уроци по шах, учениците имат значително увеличение на IQ. Уроците по шах стимулират растежа на дендритите в мозъка. С повече дендрити скоростта, качеството, производителността и мощността на мозъка, компютърът на вашето тяло, се увеличават.

Подобрена функция на паметта с уроци по шах за деца

Повечето играчи ще кажат, че паметта им се е подобрила, откакто са започнали да играят шах. Когато играете шах, трябва да запомните ходовете, които са Ви помогнали да спечелите в миналото, ходовете, които сте опитвали преди, но не са се получили добре, и ходовете, които опонентът Ви е направил.

По-високи нива на креативност

Играта на шах активира дясната страна на мозъка, която отговаря за креативността. С нарастването на шахматните умения расте и способността за творчество. Има невероятно количество възможности по време на игра на шах и не винаги има ясни отговори или решения за това кой ход ще работи най-добре. Играчите трябва да бъдат креативни, когато измислят идеи в ума си за това какви ходове искат да опитат и как техните ходове могат да се променят в зависимост от настройката на тяхната дъска.

Упражнява и двете страни на мозъка

Един от най-важните органи в нашето тяло е мозъкът. Мозъкът тежи около три килограма и съдържа 100 милиарда неврони и 100 трилиона връзки. Лявата част на мозъка отговаря за аналитичното и методично мислене. Дясната страна на мозъка е отговорна за креативността. Когато играчите участват в игра на шах, както лявата, така и дясната страна на мозъка стават силно активни.

Помага за предотвратяване на Алцхаймер и деменция

Мозъкът работи като мускул и се нуждае от редовни упражнения, за да бъде здрав. Колкото повече остаряваме, толкова по-важно става това. Скорошно проучване установи, че хората на възраст над 75 години, които играят мозъчни игри като шах, са по-малко склонни да развият деменция и Алцхаймер, отколкото техните неиграещи връстници. Шахът не е лек, но може да забави дегенеративния процес и да намали рисковете от деменция и Алцхаймер.

Повишава уменията на детето за решаване на проблеми

Всеки ден се сблъскваме с множество проблеми и препятствия, които изискват от нас да използваме умения за решаване на проблеми. Нашата работа като родители е да подготвим децата си да решават самостоятелно проблеми и колкото по-рано започнете да се фокусирате върху развиването на тези умения, толкова по-скоро ще имате независими и уверени деца.

Уроците по шах насърчават креативни решения за решаване на проблеми и изисква бързо мислене и решаване на проблеми в движение, тъй като опонентът Ви непрекъснато сменя дъската. Децата, запознати с шаха в ранна възраст, е по-вероятно да се справят по-добре в училище и да имат по-високи резултати от тестовете по математика и четене.

Уменията, преподавани чрез уроците по шах, далеч надхвърлят дъската. Уроците по шах може да помогне на децата да се подготвят за житейски трудности, да ги научи как да решават проблеми по креативен начин и да е от полза за децата чрез подобрен коефициент на интелигентност, функция на паметта и превенция на Алцхаймер и деменция.

Насърчаването на детето Ви да започне уроци по шах може да бъде едно от най-добрите неща, които правите за неговото развитие.

Коментарите са изключени.