Dyson Vassilias
hello@mysparx.bg
Плевен, България
16/07/2024

Борба със затлачване и запушване на септични ями

Борба със затлачване и запушване на септични ями

Борба със затлачване и запушване на септични ями

Най-простият метод за почистване на септични ями е автоматизираното отстраняване на механични утайки и активна утайка от дъното на камерите. Методът се използва, когато проектът на септичната яма предвижда наличието на резервоари за съхранение, в които се изпомпват нежелани примеси с помощта на помпи и филтри. В този случай почистването на септичните ями ще се състои в замяна на резервоарите, пълни с утайка, с празни. Степента на пълнота на резервоарите, като правило, се определя визуално и, ако е необходимо, септичната яма се обслужва.

Какво се прави при затлачване и запушване на септични ями

За да предотвратите запушване, както и за ефективно почистване на септичната яма, можете да използвате биологични препарати – „бактерии за септична яма“. Добавянето на тези препарати към камерите на септичните ями ще осигури разграждането на мазнините и фекалиите до неутрални вещества. Под действието на бактериите настъпва пълно биологично разграждане на фекалните води, при което те стават безопасни за домашни любимци и не засягат хората. Благодарение на действието на бактериите, утаеният слой на дъното на септичната яма се разхлабва своевременно и се елиминира специфичната миризма, излъчвана от шахтата.

Има редица правила,

които трябва да се спазват при използване на бактерии при почистване на септични ями. Тъй като тези микроорганизми не понасят ефектите на вещества като манган и хлор, когато хлорираните отпадъчни води навлязат в шахтата, към нея трябва да се добави нова партида бактерии след разреждане на съдържанието на септичната яма с чиста вода, което е необходимо за активират жизнената активност на бактериите. Същата процедура се извършва с удебеляване и възможно втвърдяване на съдържанието на шахтата, както и образуването на твърда кора на повърхността. Използването на бактерии за септична яма помага за борба с нейното затлачване – под въздействието на бактериите обемът на образуваната утайка в камерите намалява, което прави възможно почистването на септичните ями по-рядко.

 

Можете да видите доста методи за почистване на септични ями тук.

Коментарите са изключени.