Dyson Vassilias
hello@mysparx.bg
Плевен, България
21/04/2024

Как да пием вино Мавруд като професионалисти

вино Мавруд

От отварянето на бутилката до отпиването на последната глътка, ето ръководство стъпка по стъпка как да пиете вино Мавруд като професионалист!

Сервирайте вино Мавруд при правилната температура

За да получите най-добрия вкус от вашето вино, уверете се, че го сервирате при идеалната температура. Червените вина трябва да се сервират малко под стайна температура (повечето червени вина имат най-добър вкус между 55-65 градуса F), докато белите вина са много по-добри, когато са охладени (между 41 градуса и 48 градуса F).

Използвайте правилната чаша за вино

Когато пиете бяло вино, изберете чаши, които имат по-тесни чаши със заострен връх. Това ще позволи по-голяма ароматна концентрация, което ще направи интензивността на миризмите и вкусовете на вашето вино по-дълготрайна.

Червеното вино трябва да се окисли, за да може вкусът му да се развие напълно, поради което чашите за червено вино обикновено са по-големи. Поради формата си на купа, чашите за червено вино позволяват повече от виното да влезе в контакт с въздуха. Докато червеното вино диша, характерът на виното става по-богат и по-изразен.

Усетете аромата – Завъртете виното в чашата си, за да го изложите на по-голяма повърхност. Това увеличава контакта на виното с въздуха и усилва аромата му. Завъртете виното си, като държите чашата за основата или за дръжката. Помиришете виното си, докато го въртите, за да поемете ароматите. Общите аромати включват различни плодове, подправки, билки и цветя.

Не забравяйте да помиришете виното няколко пъти, като завъртите преди всяка миризма. Сложното вино ще предложи множество аромати и приемането на всеки аромат ще засили вкуса на виното.

Цялостният вкус на едно вино е комбинация от миризми и вкусове, така че е важно да не пропускате етапа на миризмата.

Опитайте виното – Опитайте виното си на малки глътки. Разточете виното през вкусовите си рецептори, като го размахвате леко около устата си. Задръжте виното в устата си за 5-10 секунди, преди да го преглътнете, за да поеме наистина аромата. След преглъщане, забележете послевкуса или край. Висококачествените вина обикновено имат по-дефиниран финал. Добрият финал ще се задържи на небцето ви доста време.

Отпийте от виното – Виното е най-добро, когато се отпива и се вкусва, вместо да се поглъща. Отпийте малки до средни глътки вино и задръжте виното в центъра на езика си, преди да преглътнете. Това ще ви позволи да опитате сложните вкусове на виното.

Червеното вино обикновено е богато на вкус и е много по-добро, когато се пие и се вкусва. Може да се сервира към вечеря или десерт или да се пие самостоятелно. Пийте виното си бавно, за да можете наистина да оцените вкуса му. Завъртете виното си, преди да отпиете всяка глътка, това ще позволи на виното ви да се окисли още повече.

Бялото вино може да се пие самостоятелно, но също така върви добре с различни ястия и десерти. Белите вина обикновено са по-освежаващи от червените, така че балансират добре наситените вкусове. Отпийте една малка глътка вино наведнъж и оставете аромата на виното да се утаи върху вкусовите ви рецептори, преди да го преглътнете.

Коментарите са изключени.