Dyson Vassilias
hello@mysparx.bg
Плевен, България
21/06/2024

Рециклиране на автомобили / предаване за скрап на автомобили: алгоритъм на действия

автомобил за скрап
  1. Изберете правилната фирма за рециклиране

Във всеки регион има фирми, които се занимават с приемане на коли, на превозни автомобили за скап. Техните контакти могат да бъдат намерени в интернет. Когато избирате, си струва да проверите дали организацията има лиценз за събиранеи обезвреждане на отпадъци от I-IV класове на опасност на автомобил за скрап .

  1. Посочете място и час за доставка на автомобила предназначен за скрап.

След като изберете фирма, свържете се с неин представител и попитайте кога можете да докарате автомобил за скрап.

  1. Закарайте колата на мястото за рециклиране

Ако колата е в движение, можете да дойдете с нея. В противен случай ще трябва да използвате услугите на влекач. Фирмата за рециклиране също може да го предостави срещу допълнително заплащане.

Заслужава да се отбележи, че бракуваната кола има стойност, защото частите от нея могат да бъдат бракувани. Това обикновено помага за покриване на разходите за изхвърляне, така че компаниите са готови да вземат колата без разходи за собственика. Може да се наложи да заплатите заминаването на влекач или помощ при дерегистрация на автомобила в КАТ.

  1. Вземете сертификат за рециклиране

След като автомобилът бъде прехвърлен по договора на фирмата за рециклиране, се издава подходящ сертификат. Необходимо е да свалите колата от регистрация в КАТ.

  1. Свалете колата от регистрация

За да не плащате пътен данък, автомобилът трябва да бъде дерегистриран в КАТ. В същото време не е необходимо да предавате регистрационни номера – през годината можете да регистрирате нов автомобил под тях.

Документи за рециклиране на автомобили и предаване за скрап

Независимо от причините, поради които сте решили да предадете автомобила, пакетът от документи, които трябва да предоставите на фирмата за рециклиране, е един и същ.

Списък с документи за предаванен на кола за скрап:

  • Документ за самоличност.
  • Документ на превозното средство (PTS).
  • Удостоверение за регистрация (CTC).

Какво дасе  прави, ако липсват документи?

Ако колата е била открадната заедно с документите или те са били изгубени с времето, колата все още може да бъде бракувана. За да направите това, трябва да се свържете с КАТ, да напишете заявление за издаване на дубликати на документи и обяснителна бележка с подробности за това как са изчезнали оригиналите. След това КАТ ще издаде дубликат на TCP и нов STS. И така ще можете да дадете колата си за скрап

Коментарите са изключени.