Dyson Vassilias
hello@mysparx.bg
Плевен, България
21/04/2024

Витамин В6 (пиридоксин)

витамин B6

Витамин В6 , наричан още пиридоксин, е един от 8-те витамина B. Всички витамини от група В помагат на тялото да преобразува храната (въглехидрати) в гориво (глюкоза), което се използва за производство на енергия. Тези витамини от група В, често наричани витамини от В-комплекс, също помагат на тялото да метаболизира мазнините и протеините. Витамините от В-комплекс са необходими за здрава кожа, коса, очи и черен дроб. Те също така помагат на нервната система да функционира правилно.

Всички витамини от група В са водоразтворими, което означава, че тялото не ги съхранява.

Витамин В6 помага на тялото да произведе няколко невротрансмитери, химикали, които пренасят сигнали от една нервна клетка към друга. Той е необходим за нормалното развитие и функциониране на мозъка и помага на тялото да произвежда хормоните серотонин и норепинефрин, които влияят на настроението, и мелатонин, който помага за регулирането на часовника на тялото.

За какво помага витамин В6

Заедно с витамините B12 и B9 (фолиева киселина), B6 ​​помага за контролиране на нивата на хомоцистеин в кръвта. Хомоцистеинът е аминокиселина, която може да бъде свързана със сърдечни заболявания. Вашето тяло се нуждае от B6, за да абсорбира витамин B12 и да произвежда червени кръвни клетки и клетки на имунната система.

Симптоми при дефицит на витомин В6

Рядко се среща значителен дефицит на B6, въпреки че проучванията показват, че много хора могат да имат лек дефицит, особено деца и възрастни хора. Някои лекарства също могат да причинят ниски нива на B6 в тялото. Симптомите на сериозен дефицит включват:

  • Мускулна слабост
  • нервност
  • раздразнителност
  • депресия
  • Затруднено концентриране
  • Загуба на краткотрайна памет

Сърдечно заболяване и връзката с витамин В6

Не е ясно как витамин B6 може да повлияе на сърдечните заболявания. Хората, които не получават достатъчно B6 в диетата си, имат по-висок риск от сърдечни заболявания. А B6 играе роля в понижаването на нивата на хомоцистеин в кръвта. Високите нива на хомоцистеин изглежда са свързани със сърдечни заболявания. Но учените не знаят точно каква е връзката. Те също така не знаят дали понижаването на нивата на хомоцистеин ще намали риска от сърдечни заболявания. Докато не стане известно повече, най-доброто действие е да си набавяте достатъчно B6 чрез храната и да приемате добавки, ако вашият лекар ги препоръча.

Как да приемате витамин В6

Хората, които се хранят балансирано, трябва да отговарят на дневните нужди от витамин B6, без да приемат добавки. Както при всички лекарства и добавки, консултирайте се с доставчик на здравни услуги, преди да дадете добавки с витамин B6 на дете.

Коментарите са изключени.