Dyson Vassilias
hello@mysparx.bg
Плевен, България
21/06/2024

Кипърският деликатес – сирене халуми

сирене халуми

Традиционно кипърско Халуми

Когато сте в Кипър, задължително трябва да опитате традиционното сирене на острова, наречено халуми. Халуми може да се яде като гарнитура към различни ястия. А основната характеристика на това сирене е, че може да се пържи, без да се разтопи!

Халуми се сервира ежедневно от кипърците по различни начини, като например в салати. Също така в сандвичи, с яйца за закуска, като гарнитура към месни ястия. Използва се като съставка в гурме рецепти и, изненадващо, като спътник на диня през лятото !

Халумито е кремаво бяло на цвят, с мека и почти люспеста текстура и слаб, солен вкус, когато се произвежда в търговската мрежа, но в домашната си традиционна версия халумито има по-интензивен и по-солен вкус.

По-разпространената версия е търговската версия, която бързо става популярна в западната кухня, въпреки че традиционната версия, някога произвеждана само от местните жители в селата, сега си проправя път към рафтовете на супермаркетите. Опаковано е в натуралните си сокове със солена вода и може да се съхранява дълго време – до една година, ако е затворено.

Производство на сирене Халуми

Халуми традиционно се прави от смес от непастьоризирано козе и овче мляко. Въпреки че сега се прави с пастьоризирано мляко и по-голяма част от краве мляко, а не от козе и овче мляко. Кравето мляко прави продукта по-евтин за производство, но влияе върху вкуса, текстурата и поведението на сиренето по време на готвене (причинява по-бързото му топене).

Най-характерната характеристика на халуми е неговата висока точка на топене, която идва от нагряване, преди да се оформи и постави в саламура. Това позволява халумито да се пече на скара на дървени въглища. Може също във фурната или да се пържи до покафеняване в тиган. При нагряване халумито става по-меко и еластично с характерно скърцане при отхапване, а вкусът става по-солен и наситен.

В магазините ще намерите халуми, опаковано с мента, която в момента се използва за подобряване на вкуса на сиренето. Традиционно листата от мента се използват като консервант, но е установено, че вкусът им съответства на този на халуми.

Коментарите са изключени.