Dyson Vassilias
hello@mysparx.bg
Плевен, България
21/06/2024

История и характеристики на Совиньон Блан

характеристики на Совиньон Блан

История на Совиньон Блан

Совиньон блан (произнася се so-vin-yawn blah-unk) е бяло винено грозде, което вероятно произхожда от долината на Лоара или Бордо.

Името идва от френската дума sauvage, което означава „див“, тъй като вероятно е произлязло от диво грозде. Ампелографите са сигурни, че през 1700 г. се кръстосва с каберне фран, за да се размножи гроздето каберне совиньон.

Въпреки че имаше достатъчно време да се отличи във Франция, едва когато беше засадено в Нова Зеландия през 70-те години, започна да процъфтява на световната сцена. Това циментира статута му на звезда от Новия свят и породи множество интерпретации на гроздето.

Marlborough Sauvignon Blanc и калифорнийският Fumé Blanc предлагат две страни на пословичната монета, към която един винопроизводител трябва да се стреми. Днес се отглежда по целия свят и се прави в безброй стилове.

Характеристики на Совиньон Блан

Гроздето Совиньон Блан расте добре само на определени места. Предпочита места с по-хладен климат в по-топли райони.

Това обикновено означава, че расте добре близо до океана, тъй като бризът от водата помага за регулиране на дневната смяна (горещи и ниски температури между деня и нощта). За това грозде почвата е по-малко важна.

Тънките люспи го правят идеален кандидат за сладко вино, тъй като е силно податливо на Botrytis cinerea (Благородно гниене), което премахва водното съдържание от гроздето и го оставя концентрирано и сладко.

Какъв е вкусът на Совиньон Блан?

Совиньон блан е толкова свързан със стила на винопроизводство, колкото и с тероара. Най-големият избор, когато търсите Совиньон Блан, е изборът между хрупкавия новозеландски стил или узрелия стил Фюме Блан.

Типичните нотки в хрупкавия стил включват прясно окосена трева, леки тропически плодове като маракуя, цариградско грозде, зелена ябълка, камбала и лек цитрус (особено грейпфрут и кора от лайм). В някои от най-интересните примери от Нова Зеландия има аромат, често наричан „котешка пика“. (Да, това е нещо добро!)

Фюме Блан или типичните вина Совиньон Блан от Бордо показват по-зрели тропически плодове като манго, пъпеш и понякога бяла праскова, често заедно с дъб.

Совиньон Блан също се използва заедно със Семийон и Мускадел за направата на известното десертно вино Sauternes. За разлика от сухите вина, произведени от грозде, това вино е баланс на медени вкусове и зряла киселинност.

Хранителни факти за Совиньон Блан

Хранителната стойност на Совиньон Блан варира значително в зависимост от два основни фактора: алкохол и захар. Колкото повече захар присъства във виното, толкова повече въглехидрати има.

Алкохолът в Совиньон Блан варира в зависимост от това колко зряло е било гроздето, когато е набрано, дали винопроизводителят е добавил допълнителна захар и колко време е било оставено да ферментира.

Вината Совиньон Блан обикновено са в средния клас за всички тези категории.

 

Коментарите са изключени.