История и характеристики на Совиньон Блан
История на Совиньон Блан
Совиньон блан (произнася се so-vin-yawn blah-unk) е бяло винено грозде, което вероятно произхожда от долината на Лоара или Бордо.
Името идва от френската дума sauvage, което означава „див“, тъй като вероятно е произлязло от диво грозде. Ампелографите са сигурни, че през 1700 г. се кръстосва с каберне фран, за да се размножи гроздето каберне совиньон.
Въпреки че имаше достатъчно време да се отличи във Франция, едва когато беше засадено в Нова Зеландия през 70-те години, започна да процъфтява на световната сцена. Това циментира статута му на звезда от Новия свят и породи множество интерпретации на гроздето.
Marlborough Sauvignon Blanc и калифорнийският Fumé Blanc предлагат две страни на пословичната монета, към която един винопроизводител трябва да се стреми. Днес се отглежда по целия свят и се прави в безброй стилове.
Характеристики на Совиньон Блан
Гроздето Совиньон Блан расте добре само на определени места. Предпочита места с по-хладен климат в по-топли райони.
Това обикновено означава, че расте добре близо до океана, тъй като бризът от водата помага за регулиране на дневната смяна (горещи и ниски температури между деня и нощта). За това грозде почвата е по-малко важна.
Тънките люспи го правят идеален кандидат за сладко вино, тъй като е силно податливо на Botrytis cinerea (Благородно гниене), което премахва водното съдържание от гроздето и го оставя концентрирано и сладко.
Какъв е вкусът на Совиньон Блан?
Совиньон блан е толкова свързан със стила на винопроизводство, колкото и с тероара. Най-големият избор, когато търсите Совиньон Блан, е изборът между хрупкавия новозеландски стил или узрелия стил Фюме Блан.
Типичните нотки в хрупкавия стил включват прясно окосена трева, леки тропически плодове като маракуя, цариградско грозде, зелена ябълка, камбала и лек цитрус (особено грейпфрут и кора от лайм). В някои от най-интересните примери от Нова Зеландия има аромат, често наричан „котешка пика“. (Да, това е нещо добро!)
Фюме Блан или типичните вина Совиньон Блан от Бордо показват по-зрели тропически плодове като манго, пъпеш и понякога бяла праскова, често заедно с дъб.
Совиньон Блан също се използва заедно със Семийон и Мускадел за направата на известното десертно вино Sauternes. За разлика от сухите вина, произведени от грозде, това вино е баланс на медени вкусове и зряла киселинност.
Хранителни факти за Совиньон Блан
Хранителната стойност на Совиньон Блан варира значително в зависимост от два основни фактора: алкохол и захар. Колкото повече захар присъства във виното, толкова повече въглехидрати има.
Алкохолът в Совиньон Блан варира в зависимост от това колко зряло е било гроздето, когато е набрано, дали винопроизводителят е добавил допълнителна захар и колко време е било оставено да ферментира.
Вината Совиньон Блан обикновено са в средния клас за всички тези категории.