Асаи на прах в храната и ежедневието ни
Предлагаме Ви няколко популярни рецепти с полезните плодове асаи:
Асаи сауре е е популярен коктейл, който съдържа: захарен сироп, акай на прах, яйце, къпини, лимонов сок, бърбън, натрошен лед;
Акаи сладоледът е вкусно лакомство, което съдържа следните съставки: акай на прах, банан, големи сини сливи без костилки, лимонов сок, какао, ванилова захар, плодов сироп;
Асаи трюфелните сладки са уникален продукт, който съдържа: акай бери на прах, фурми, кокосово масло, кокосова захар, бадемово масло, щипка сол и др.
Противопоказания за използването на плодовете асаи
Не са установени специфични противопоказания за употребата на прах от акай. Продуктът може да бъде противопоказан само за лица, страдащи от алергични реакции.
Но не трябва да злоупотребявате с чудодейните свойства на праха от асаи. Неконтролираната употреба на продукта може да доведе до наддаване на тегло. При превишаване на допустимата граница плодовете асаи могат да повлияят негативно на работата на черния дроб, сърцето и бъбреците, да надвишат нивата на кръвната захар и да нарушат киселинно-алкалния баланс.
Асаи (Euterpe oleracea) е просто възхитителен плод за бразилск плод. Вкусът му напомня на смес от боровинки и шоколад. Тези плодове растат върху палмови дървета в заливната низина на тропическите гори на Амазонка.
Тъмно лилавите плодове асаи съдържат изключително богат комплекс: 18 аминокиселини, 29 мастни киселини, 21 микроелемента, витамини B1, B2 (рибофлавин) и B3 (ниацин), витамини C, D и E, магнезий, цинк, желязо, бета-каротин , фосфор, никотинова киселина, калций, калий, мед, цинк и фосфор.
Плодът асаи е богат и на три омега мастни киселини: 3, 6 и 9, които понижават холестерола и имат положителен ефект върху сърцето, кръвоносните съдове и еластичността на кожата. Те също имат способността да разграждат наситените мастни киселини, които причиняват умора и слабост.
Антиоксидантни свойства на плодовете асаи
Най-големите ползи от тези плодове обаче са високата им концентрация на антиоксиданти.
Един от естествените антиоксиданти е антоцианинът, който помага за намаляване на сърдечно-съдовите заболявания и предотвратява натрупването на мазнини, има антиалергични, противогъбични, противоракови и противоязвени свойства. Той активно подобрява състоянието на кръвоносните съдове, уплътнява и укрепва стените им, предотвратява кървенето, подобрява кръвообращението в коронарните съдове и намалява кръвното налягане. Благодарение на свойствата си, той е много полезен при лечението на атеросклероза. Друг важен антиоксидант от акай: полифенолите, които увеличават производството на антиоксидантни ензими, предпазват клетките на тялото от увреждане на свободните радикали.