4 вида препарати за почистване
Най-добрите препарати за почистване: Съвети за ефективност
Поддържането на редовен график за почистване и дезинфекция е неразделна част от предотвратяването на кръстосано замърсяване и болести, пренасяни от храната. Има четири основни вида препарати за почистване, използвани в търговските кухни:
- Перилни препарати
- Обезмаслители
- Абразиви
- Киселини
За ефективно почистване се уверете, че използвате правилния препарат за почистване за типа артикул, който ще почиствате, метода на почистване, който ще използвате, и вида замърсяване на артикула. Научете за четирите най-често срещани вида препарати за почистване и кога да ги използвате.
Детергенти
Детергентите са най-разпространеният вид почистващ препарат и се използват в домашни и търговски кухни. Те действат, като раздробяват мръсотия или пръст, което улеснява измиването им.
Детергентите, използвани в търговските кухни, обикновено са синтетични детергенти, направени от петролни продукти и могат да бъдат под формата на прах, течност, гел или кристали.
Обезмаслители
Обезмаслителите понякога са известни като почистващи препарати с разтворители и се използват за премахване на мазнини от повърхности като плотове на фурна, плотове и гръб на скара.
Метилираният спирт или белият спирт обикновено са били използвани като обезмаслители в миналото. Повечето хранителни предприятия сега се опитват да използват нетоксични обезмаслители, които не димят, за да предотвратят химическо замърсяване.
Препарати за почистване с абразиви
Абразивите са вещества или химикали, които зависят от действието на триене или търкане за почистване на мръсотия от твърди повърхности. В търговските кухни абразивите обикновено се използват за почистване на подове, тенджери и тигани.
Препарати за почистване с абразиви трябва да се използват внимателно, тъй като те могат да надраскат някои видове материали, използвани за кухненско оборудване, като пластмаса или неръждаема стомана.
Киселинни препарати за почистване
Киселинните почистващи препарати са най-мощният тип почистващ агент и трябва да се използват внимателно. Ако не са разредени правилно, киселинните почистващи препарати могат да бъдат много отровни и корозивни.
Киселинните препарати за почистване обикновено се използват за премахване на минерални отлагания и са полезни за отстраняване на котлен камък в съдомиялни машини или премахване на ръжда от тоалетни.
Почистването е само първата стъпка към кухня без микроби. Почистването се извършва с препарат за почистване, но той не убива бактерии или други микроорганизми, които могат да причинят хранително отравяне. За да убиете бактериите и да осигурите чисто работно място, трябва да последвате почистването с дезинфекция.