Dyson Vassilias
hello@mysparx.bg
Плевен, България
20/03/2025

Ползи от употребата на айряна

айряна

Ползи от употребата на айряна: Традиционна напитка с вековна история

Учените забелязаха също, че планинските народи, чиято диета включва голямо количество кисело-млечни продукти, живеят по-дълго и остават здрави и активни по-дълго.

Това важи и за айряна. Източникът на тази животворна сила в него са бифидобактериите, чието значение за човешкото тяло е трудно да се надценява.

История на айряна

Напитката айрян е позната от Централна Азия, пие се още от 1000 г. пр.н.е.

Традиционният айрян е студена напитка, подобна на кефира, която се състои от кисело мляко, вода и сол. Никой не знае точно кой го е изобретил, но се смята, че корените му са в Турция. Айрянът е много популярна напитка както в страните от Балканския полуостров, така и в Централна Азия.

Рецептата за приготвянето му е различна в различните страни, а – както е присъщо на доброто дете – във всеки регион айрянът има свое местно име.

Айрянът може да се пие и охладен. Например през лятото към айряна се добавят лед, листа от мента и краставица, за да направят напитката особено освежаваща.

А в Турция айрянът е толкова популярен, че се конкурира с други безалкохолни напитки, включително Coca-Cola. Големи ресторанти за бързо хранене като McDonald’s и Burger King дори са добавили айрян към менютата си.

В Армения напитка със свойствата на айрян се нарича „тен“. Смята се, че в древността тайните за приготвяне на тен са били известни само на жителите на високопланинските селища, които старателно са ги пазели в тайна.

Айрянът е ферментирала млечна напитка с мека, плътна консистенция и освежаващ солено-кисел вкус. Традиционният начин на приготвяне е киселото мляко да се разбърква непрекъснато с вода и сол за 1-2 минути на стайна температура. Това обаче не е единствената рецепта за напитката: понякога като основа се използва мляко, към което се добавя стартер (млечнокисели бактерии).

Айрянът се използва и като традиционна медицина. В Балкария и Карачаево-Черкезия има поговорка: „Нашата храна и лекарство е айрянът“. При изгаряния напитката се прилага върху увредената област, за да се намали болката и да се облекчи възпалението.

Коментарите са изключени.